Banské pamiatky na Slovensku, ich ochrana, záchrana a obnova

Diskusia » Banské pamiatky na Slovensku, ich ochrana, záchrana a obnova

webmaster Nám poslal(a) správu dňa 29.11.2009 v 21:55

Na Slovensku sa t.č. nachádzajú desiatky pamiatok na bývalú banskú činnosť. Privítame Vaše názory na ich záchranu a ochranu a pod.

Štefan Nám poslal(a) zprávu dne 30.5.2010 v 21:30 | permon1411@centrum.sk [78.141.102.191]

Zdar Boh!
Vašu stránku sledujem už dlhšiu dobu a je potrebné podotknúť, že podobná organizácia združujúca banské cechy a spolky ma v procese zachovávania montánneho dedičstva nezastupiteľnú úlohu. Avšak je tiež poľutovania hodné, že v súčastnosti keď aj môžeme vidieť zvýšenie záujmu a banské pamiatky, je výsledný efekt ich záchrany veľmi malý. I keď sa rozbiehajú, resp. už sa rozbehli mnohé projekty, stále môžeme pokladať starostlivosť o banské pamiatky za nedostatočnú. V minulosti sa banské diela chápali a je tomu aj tak v súčastnosti, že sa pod hlavne starými banskými dielami vidia všakovaké ekologické a enviromentálne ,,strašidlá,,. Často krát je tomu aj tak, avšak je smutné, že sa nehľadí taktiež aj na historickú a kultúrnu hodnotu takýchto technických diel. Staré banské diela nám chátrajú a o ich súčasnom technickom vybavení vďaka postupu času i našej mentalite takmer nemožno hovoriť. Cenný prínos by mohol mať hlavne montánny výskum lokalít, ktoré majú priamy súvis s baníctvom. Až na prvé lastovičky môžeme pokladať za takto nepreskúmanú oblasť tiež územie Spiša s veľmi bohatou históriu baníctva. I napriek plánovaniu mnohých náučných trás sa často krát ani len netuší, aké vzácne montánne bohatstvo sa ukrýva v podzemí. Vzťah k histórií baníctva je tiež potrebné pestovať u mladých ľudí, pretože im odovzdávame našu ,,rozkopanú Zem,, a práve od nich predsa budeme musieť očakávať ich kladný postoj ku práci a pamiatkam našich dedov. Zatiaľ však môžeme pozorovať pomerne rozsiahly nezáujem zo strany mladých ľudí, určite spôsobený ich neinformovanosťou. A tak zloženie banských spolkov a cechov zatiaľ ostáva v rukách vyslúžilej generácie baníkov a ľudí so srdcom k baníctvu blízkym. Avšak čo bude o pár rokov? O pár desaťročí? A to nielen s našimi montánnymi lokalitami...

Mikuláš Adzima Nám poslal(a) zprávu dne 2.11.2010 v 19:36 | milpos1@gecom.sk [85.237.232.97]

Chotárny názov ŠTOLŇA.
V obci Milpoš okr. Sabinov som zaznamenal chotárny názov Štolňa.Môže isť o starodávnú ťažbu?
Ďakujem za odpoveď M.A

webmaster Nám poslal(a) zprávu dne 7.11.2010 v 21:36 | montanrevue@gmail.com [188.121.168.2]

Pekný a príjemný večer
s informáciou, že nemáme žiadne informácie o vykonávaní banskej činnosti v obci Milpoš. Je možné, že chotárny názov ŠTOLŇA nie je totožný s obsahom slova Štôlňa a má úplne iný význam. Možno by pomohlo "pátranie" v príslušnom okresnom archíve.
S pozdravom
Jozef Kráľ, šéfredaktor MONTANREVUE a webmaster www.zbsc.eu

Dana Nám poslal(a) zprávu dne 14.3.2011 v 20:49 | nibi8@post.sk [188.167.71.16]

Dobrý deň prajem,
som študentkou fakulty architektúry a rada by som Vás poprosila o pomoc. Mojou diplomovou prácou je spracovanie návrhu využitia dnes už ruiny bývalej budovy amalgamácie v obci Štefanská huta, Kluknava. Zaujímalo by ma, či by ste mi nevedeli dať dáke informácie, resp. popísať pravdepodobný chod taviacej pece v danej budove. Rada Vám pošlem aj dáke moje doterajšie podklady a materiály, prípadne fotodokumentáciu s popisom. Chcela by som totiž prezentovať pec na jej pôvodnom mieste, avšak neviem presne, ako to v minulosti fungovala, preto by som rada poznala jej chod..prípadne dáke iné informácie,ak by ste mi vedeli poradiť. Budem Vám vďačná za akúkoľvek informáciu, či kontakt na správnu osobu. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem. S pozdravom, Dana.

viktor Nám poslal(a) zprávu dne 23.3.2011 v 17:36 | info@podstromami.co [91.148.24.220]

Dobry den,
chcel by som sa opytat, ci nemate nejake informacie o byvalej stolni v Trebostove. Udajne je zo 17 storocia, meria asi 70 metrov a tazila sa tam zelezna/medena ruda. fotografie: http://foto.podstromami.com/trebostovo_2011-sto...

Jozef Kráľ Nám poslal(a) zprávu dne 28.3.2011 v 12:22 | montanrevue@gmail.com [188.121.168.2]

Pekný a príjemný deň,
pozdravujem Vás a ďakujem za e-mail.
Žiaľ ako Združenie nemáme informácie o Vami uvádzanej štôlni. Pozrel som si pekné fotografie na Vašej stránke a môžem Vám ponúknuť ich prezentáciu vo fotogalérii na našej webovej stránke www.zbsc.eu Je možné, že niekto z návštevníkov stránky bude nejakou informáciou disponovať.
Pokiaľ by ste mal záujem, prosím o ich preposlanie v čo najvyššom rozlíšení a fotogalériu umiestnim na náš web v priebehu pár hodín.
Teším sa na spoluprácu.
Jozef Kráľ, šéfredaktor MONTANREVUE a webmaster www.zbsc.eu

Jozef Kráľ Nám poslal(a) zprávu dne 29.3.2011 v 13:44 | montanrevue@gmail.com [188.121.168.2]

Fotogaléria zo štôlne je zverejnená na www.zbsc.eu - úvodná stránka.
Jozef Kráľ, šéfredaktor MONTANREVUE a webmaster www.zbsc.eu

K.Ivan Nám poslal(a) zprávu dne 25.7.2012 v 20:35 | hodrusaphoto@gmail.com [78.99.180.29]

Dana, dúfam že nie je ešte neskoro na odpoveď.
Predovšetkým, neexistuje niečo ako amalgamačná pec. Amalgamácia sa používala a dodnes niekedy používa na získavanie drahých kovov, najma zlata a elektra z jemne spráškovaných (rozomletých) rúd alebo z koncentrátov z ryžovania zlata. Amalgamácia samotná sa robí mokrou cestou- v prítomnosti vody, výsledným produktom sú kúsky/kusy amalgámu.Tie sa finálne pražia alebo vypaľujú v špeciálnej peci, aby boli zbavené ortute, ktorá sa recykluje. Viac informácii, dokonca aj rez "pražiacou" pecou nájdete tu: http://www.herrengrund.sk/documents/kniznica/20...
Ing Richard Kafka je v tejto záležitosti fundovanou osobou. Pozdravujem Ivan

Nejedly Vaclav Nám poslal(a) zprávu dne 2.4.2013 v 19:06 | nejedlyvaclav62@seznam.cz [212.96.162.210]

Obdivuji jak jsou udrzovany hornicke pamatky na Slovensku.Za ty roky co jezdim po Slovensku je to neustale lepsi.V Cechach se pamatky na banskou cinnost bouraji,zavazi a nici.zdar buh

Nejedly Vaclav Nám poslal(a) zprávu dne 2.4.2013 v 19:08 | nejedlyvaclav62@seznam.cz [212.96.162.210]

Obdivuji jak jsou udrzovany hornicke pamatky na Slovensku.Za ty roky co jezdim po Slovensku je to neustale lepsi.V Cechach se pamatky na banskou cinnost bouraji,zavazi a nici.zdar buh

Jozef Kráľ Nám poslal(a) zprávu dne 15.4.2013 v 21:57 | montanrevue@gmail.com [188.121.168.2]

Pekný a príjemný večer. Ďakujeme za názor. Naopak nám zo Slovenska sa zdá, že situácia v záchrane a ochrane banských a hutníckych pamiatok pamiatok u Vás v Českej republike je ďaleko lepšia. Dokladom je napr. Dolní oblast Vítkovice o ktorej budeme písať v našom časopise MONTANREVUE č.3/2013. ZDAR BOH !

GustavG Nám poslal(a) zprávu dne 2.6.2013 v 13:21 | gustav@gresa.sk [95.102.94.85]

Dobrý deň,

nežijem na Slovensku, avšak som sa tu narodil a počas leta sa sem chystáme aj s mojou zahraničnou rodinou. Rád by som im ukázal banské pamiatky.

Nejaké som už našiel na http://historickepamiatky.sk/ , ale potom som narazil na túto diskusiu. Vedeli by ste mi odporučiť návštevu významných pamiatok tohto typu?

Vďaka

Dušan Hodoš Nám poslal(a) zprávu dne 2.6.2013 v 16:42 | hodos.dusan@centrum.sk [84.47.7.10]

Dobry den,
chcel by som sa spytat,aky je Vas nazor na propagaciu byvalych banskych diel formou znacenych turistickych chodnikov.V okrese Revuca mame bohatu historiu banictva v oblasti Zeleznik,Sirk,Ratkova,Rakos,atd.ale nevedu k nim ziadne informacne chodniky.Myslim si,ze takato siet turistickych chodnikov by bola vhodnou propagaciou aj pre mladych ludi,ktori sa venuju turistike a bola by akymsi zakladom.Ja ako znackar turistickych tras okresu Revuca by som mohol byt v tomto napomocny.
S pozdravom Dušan Hodoš.

Jozef Kráľ Nám poslal(a) zprávu dne 1.7.2013 v 19:21 | montanrevue@gmail.com [95.102.21.229]

Odpoveď pre p. GustavaG:
Prosím navštívte tieto naše linky: www.zbsc.eu/muzeask.php, www.zbsc.eu/odkazysk.php, www.zbsc.eu/chodniky.php
Odpoveď pre p. Dušana Hodoša:
Osobne súhlasím s Vašim názorom. Na Slovensku máme viacero náučných banských chodníkov - www.zbsc.eu/chodniky.php Nevidel by som žiadny problém, aby z trasy turistického chodníka bola odbočka k banskej pamiatke. Zaujímavá téma - privítame Váš názor do rubriky "Otvorene a nahlas" v časopise MONTANREVUE. S pozdravom: J.Kráľ, šéfredaktor MONTANREVUE

Oto Pecuch Nám poslal(a) zprávu dne 14.5.2014 v 09:48 | otopecuch@netkosice.sk [88.212.36.185]

Dobrý deň,
som dôchodca a mám chalupu na Zlatej Idke a tak ma zvedavosť zaviedla k niektorým banským dielam v okolí. Nechcel som to nechať len pre seba, tak som vytvoril web stránku aj s virtuálnym náučným chodníkom:
http://www.baneidka.netkosice.sk/index.html
K jednotlivým bodom sa s GPS ľahko dostanete.
Oto Pecuch

Oto Pecuch Nám poslal(a) zprávu dne 14.5.2014 v 09:49 | otopecuch@netkosice.sk [88.212.36.185]

Dobrý deň,
som dôchodca a mám chalupu na Zlatej Idke a tak ma zvedavosť zaviedla k niektorým banským dielam v okolí. Nechcel som to nechať len pre seba, tak som vytvoril web stránku aj s virtuálnym náučným chodníkom:
http://www.baneidka.netkosice.sk/index.html
K jednotlivým bodom sa s GPS ľahko dostanete.
Oto Pecuch

tripka Nám poslal(a) zprávu dne 18.2.2020 v 14:34 | komando.simon@gmail.com []

Dobrý deň,
zaujímam sa celkovo o pamiatky na Slovensku a je dobré mať ich zmapované. Hlavne pre mladé rodiny s deťmi, ktoré sa o našej kultúre stále učia by mali byť práve pamiatky prínosom. Ale ak sami nevedia ako, kam a kvôli čomu majú ísť niekam napríklad na výlet a spoznávať našu krajinu a jej okolie je tu veľa rôznych stránok s článkami o cestovaní po Slovensku. Napríklad stránka TripyTipy.sk sa zaoberá cestovaním po Slovensku. Vo svojich článkoch píšu o lokalitách na Slovensku, ktoré je zaujímavé navštíviť, takisto píšu aj o ich skúsenostiach a zážitkoch, ktoré na týchto miestach zažili. Okrem toho spomínajú aj ako a kam presne sa majú ľudia dostať, aby mohli zažiť to, čo oni. Určite skúste pozrieť, je to naozaj prínosná stránka. Napríklad ich článok https://tripytipy.sk/historia-liptovskej-stolice... kde sa zaujímajú o históriu a kultúru Liptova je veľmi zaujímavý.

Pridanie novej správy

*Meno:
*E-mail:
*Kontrolný kód: Opíšte: fwzd
*Text správy:

Počet zobrazení 5306.

Copyright (c) 2009 Jozef Kráľ